Linux Aslında Nedir?
Bilindiği (ya da bilinmediği) üzere aslında Linux bir işletim sistemi çekirdeğidir (ingilizcesi etrafta sıklıkla duyacağınız "kernel"dir. Yazının devamında daha bilinen haliyle yani kernel olarak değinilecektir). Doğal olarak aslında Linux kendi başına bir işletim sistemi değildir.
Peki kernel ne yapar?
İşletim sistemi ile donanım arasında bilgi alışverişi, dosya ve bellek sistemi yönetimi vb gibi işleri kernel yapar. Linux kerneli Linus Torvalds tarafından Minix sistemi üzerinden yola çıkılarak geliştirilmiştir. Günümüzde hala Linus ve birçok gönüllü sayesinde gelişimi devam etmektedir.
Kernelin üzerine giydirilen uygulamalar sayesinde ortaya bir işletim sistemi çıkar. Linux dağıtımları üzerindeki birçok uygulama FSF (Free Software Foundation) ve GNU (GNU is Not Unix) uygulamalarıdır. Bu uygulamalar arasında gcc, emacs, apache ve aklınıza gelen diğerleri mevcuttur. Bu uygulamalar sayesinde Linux bir işletim sistemi halini alır ve aslında GNU/Linux olarak isimlendirilmesi daha doğru olur. Çünkü Linux' un bugünlere gelmesinde FSF'nin ve onun başındaki Richard Stallman' ın bir hayli katkısı vardır. Bu da tamamen ayrı bir yazının konusudur.
Linux sistemlerde kernel aynıdır, ayrılıklar ise onun derlenme farkı ve üzerine giydirilen uygulamalardır.
Linux Dağıtımı Nedir?
Bu asıl olan kerneli alan bazı gönüllüler (Slackware ve Debian'da olduğu gibi) veya şirketler (Mandrake, Redhat, Suse 'de olduğu gibi) kendilerine göre derler, istedikleri uygulamaları giydirir ve bir adım öteye daha giderek sistem ayarlamalarını kendilerine göre yaparlar. Sisteme kendilerinin geliştirdikleri bazı uygulamaları eklerler (Susedeki YAST, Mandrakedeki DrakeConf. Kendi paket kurma, ekleme, kaldırma sistemlerini (Gentoo'daki portage-emerge-,Redhatdeki RPM, Debiandaki deb, Slackwaredeki tgz, Pardustaki pisi gibi) buna monte ederler ve bunun gibi daha birçok şeyi sisteme ekleyerek ortaya kendi dağıtımlarını çıkarırlar.
Linux dağıtımlarını nereden bulabilirim?
Linux dağıtımları üreticileri tarafından genellikle iso formatında dağıtılırlar. Bu iso dosyaları dağıtıma ait ftp sitelerinde ya da yansı adreslerinde tutulur ve diğer Linux kullanıcılarınında erişebilmesi sağlanır. Bu şekilde bir dağıtımın sitesine ya da yansı adreslerine giderek bu iso dosyalarını indirebilir ve cd/dvd yakma programında imaj dosyası olarak yazdırılır.
İso dosyalarını Cd/Dvd'ye nasıl yazdırabilirim?
İso dosyalarını cd/dvd'ye yazdırabilmek için öncelikle imaj dosyası yazma özellikli cd/dvd yazma programı (Windows altında Nero, Linux altında K3b vb...) gereklidir. Bu programlarda imaj dosyalarını "Cd/Dvd İmajını Yazdır" seçeneği ile yazdırmayı seçtiğinizde iso dosyası bootable yani açılışta otomatik olarak başlatılacak şekilde yazdırılır.